TARİHİN VE DOĞANIN BEŞİĞİ AĞRI DAĞI

Ekrem Tekçe’nin “Tarihin ve Doğanın Beşiği Ağrı Dağı” (Cradle Of Hıstory And Nature: Mouth Ararat) Kitabı Bilinmeyenleri Gün Yüzüne Çıkarıyor 

Edebiyat Öğretmeni-Yazar Ekrem Tekçe’nin “Tarihin ve Doğanın Beşiği Ağrı Dağı (Cradle Of Hıstory And Nature: Mouth Ararat ) adlı kitabı çıktı.  

Ağrı Dağı’nın bilinmeyenlerini gün yüzüne çıkaran kitap yıllarca süren bir çalışmanın ürünü. Daha önce hiç kimse Ararat’ı bu kadar tarihi ve doğasıyla detaylı anlatamadı. Yer altı şehirlerinden, Buzhane’ye, Manastırlardan, Kiliselere, Mezarlıklardan kalelere, Mağaralardan İngiliz ajan Lavrens’in yaşadığı yere kadar dağın tüm yönleri Türkçe ve Kürtçe isimleri ile fotoğraflarla belgelendirilmiş. 

Ağrı Dağında yaşamış tüm medeniyetlerin eserlerinin bir bir tespit edildiği kitapta, Yazar çok önemli bir esere imza atmış. Yazar Ekrem Tekçe’nin kendi imkanlarıyla bastırdığı kitapta 2006 yılından bugüne kadar Ağrı Dağı üzerinde yapılan tarih ve doğa ile ilgili araştırmalarda okuyucuya sunulmuş. Eserde her türlü tarihi ve doğal yapıya, bitki türlerine ve günümüzde halen varlığını sürdüren veya türleri tükenmiş hayvan türlerine yer verilmiş. 

Bu çalışma sürdürülürken yörede yaşayan yaşlı insanlarla görüşmeler yapılmış ve yöre ile ilgili yayınlanmış kaynaklardan faydalanılarak geniş yelpazeli bu çalışma titizlikle fotoğraflarla belgelenerek işlenmiş. Ağrı Dağını her yönüyle daha iyi anlamak için bitkilerin, hayvanların, tarihi ve doğal yapıların isimleri yörede kullanılan Türkçe ve Kürtçenin yanında İngilizce ve Latince ile zenginleştirilerek yazılmış. 

“Bu çalışma ile Ağrı Dağının hem Dünya çapında hem de ülkemiz çapında tarih, doğa ve turizm yönünden gerçek değerinin ortaya çıkması ve hak ettiği yeri bulması amaçladım” diyen Ekrem Tekçe’nin kitabı kayda değer bir eser.    

Yazarın Öz Geçmişi: 

Ekrem Tekçe, 1974 yılında Iğdır'ın Aralık ilçesinin Aşağı Çamurlu köyünde dünyaya geldi. İlkokulu 1985 yılında doğduğu köyde, Ortaokulu 1988 yılında Aralık Ortaokulunda, Lise tahsilini 1992 yılında Erzurum Atatürk Lisesinde tamamladı. Üniversite eğitimini ise 1999 yılında İnönü Üniversitesi, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği bölümünde gerçekleştirdi. 

Mezun olduğu aynı yıl içerisinde Adıyaman Dağkuyucak İlköğretim okulu’na Türkçe öğretmeni olarak atandı. Daha sonra memleketi  Iğdır'a dönen Tekçe, 2002- 2014 yılları arasında Aralık ilçesindeki çeşitli okullarda öğretmenlik ve idarecilik görevlerinde bulundu. 

2006-2014 yılları arasında çocukluk yıllarını geçirdiği Ağrı Dağ’na birçok gezi ve tırmanışlar düzenleyerek dağın tarihi ve doğası üzerine araştırmalar yaparak yeni bilgiler topladı. 2016’nın Ocak ayında Ağrı Dağının bilinmeyenleri gün yüzüne çıkardığı “Tarihin ve Doğanın Beşiği Ağrı Dağı (Cradle Of Hıstory And Nature: Mouth Ararat) kitabını yayınladı. Halen Iğdır’da öğretmenlik mesleğini icra eden Ekrem Tekçe, evli ve iki çocuk babasıdır. 





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

YENİDOĞAN(AHURA) BUZHANESİ-AĞRI DAĞI

Serdarbulak Rus Kışlası